Değerli Akademisyenlerimiz,
Koordinatörlüğünü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Dünya Bankası Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında sanayinin yeşil dönüşüm faaliyetleri TÜBİTAK-TEYDEB tarafından organize edilerek 1832 ve 1833 (SAYEM) kodlu proje başlıklarıyla desteklenmektedir.
Bu iki başlıktan 1832 kodlu Sanayide Yeşil Dönüşüm çağrısında kurumsal olarak üniversitelere destek sağlanmazken 1833 kodlu SAYEM Yeşil Dönüşüm çağrısında üniversiteler firmalarla konsorsiyum şeklinde yer alabilmektedir.
Yıl içerisinde farklı tarihlerde alınan çağrılarla yürütülen bu çağrının üçüncüsü 01.08.2024 itibari ile açılmış olup, başvurular 03.10.2024 tarihine kadar alınacaktır. Hazırlanması ve organizasyonu detaylı bir süreç gerektiren bu çağrı için belirtilen tarihlere yetişilememesi durumunda yıl içinde açılan diğer çağrılarak başvurulabilmektedir.
1833 kodlu SAYEM Yeşil Dönüşüm çağrısı ile ilgili bazı detaylar;
- Bu çağrı kapsamında, özel sektör, üniversite ve kamu iş birliğiyle yenilik platformları oluşturularak, ülkemizin yeşil büyümesine katkı sağlayacak katma değeri yüksek ürün veya ürün grubu geliştirilmesi için bir teknoloji ekosistemi olan Sanayiye Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Ağları desteklenecektir.
- Üniversitemiz akademisyenleri de bu platformları organize edebilecekleri gibi hali hazırda oluşturulan platformlara uzmanlık alanlarına göre dahil olabilmektedir.
- Proje temel olarak özel sektör öncülüğünde yürütülecek olup temel motivasyon Yeşil Dönüşüm’ dür.
- Program süresi en fazla 36 ay olup, platform başına program önerisi için üst limit 300.000.000 TL’dir. Platformda yer alacak olan özel sektör kuruluşları hibe ve geri ödemeli olarak, üniversiteler ve araştırma kurumları %100 hibe olarak destek alabileceklerdir.
- Platformda yer alacak kuruluşlar için bütçe üst limiti KOBİ’ler için 15 milyon TL, büyük ölçekli kuruluşlar için 60 milyon TL, üniversiteler ve araştırma kurumları için 10 milyon TL’dir.
1833 kodlu SAYEM Yeşil Dönüşüm çağrısı önemi;
1833 kodlu SAYEM Yeşil Dönüşüm çağrısı temel olarak belirli bir ürün ya da sürecin sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm kapsamında geliştirilmesini içerir. Bu projeler platformlar üzerinden yürütüleceğinden bu projede bulunulması araştırmacının bir yandan kendi alanındaki önemli bir platformda bulunmasını ve sanayi ile olan iş birliğinin gelişmesini sağlarken bir yandan da üniversitelerin BAP desteklerinin ya da TÜBİTAK’ın 1001, 1005 kodlarıyla çağrısına çıktığı birçok projeden çok daha fazla bütçe elde edebilmektedir.
Proje ile ilgili tüm detaylara proje sayfasından ulaşabilirsiniz. Proje başvuru sürecinde sorularınız ve teknik destek talepleriniz için arge@yalova.edu.tr adresinden bizim ile iletişime geçebilirsiniz.